Nieuws

Het reilen en zeilen van Jelle Wolterbeek in de dojo’s van Sao Paulo

Het reilen en zeilen van Jelle Wolterbeek in de dojo's van Sao Paulo

Momenteel verblijf ik in Sao Paulo voor een stage van 5 maanden. Een erg lange tijd geen Sportschool Slingerland voor mij dus en ik moet zeggen dat ik de afmattende trainingen van Henk Jan wel mis.

Met de wetenschap dat Brazilie een groot judo land is en ik daar vast wel een judoschool zou vinden stapte ik op 13 augustus het vliegtuig in! Daar aangekomen bleek dat ik me toch wel lichtelijk had vergist in de grote van Sao Paulo. Man man man wat een stad. Voor mijn begrippen is dichtbij 10minuten, maximaal 15minuten. Voor Braziliaanse begrippen is 2 uur dichtbij en 1uur reizen is helemaal een peulenschilletje.

 

Kortom de eerste week was het aardig zoeken. Toen realiseerde ik me dat het nog niet zo makkelijk zou worden om in deze immense stad een judoschool te vinden. De eerste 5 dagen verbleef ik in een hostel maar daarna zochten we ons toevlucht tot een soort studentenhuis met allemaal kleine kamers. Er wonen meer dan 30 mensen in dit huis waarvan het merendeel Brazilianen dus mijn Portugees gaat met rassenschrede voorruit. De eerste dagen heb ik aan veel mensen in mijn huis de vraag gesteld of ze een judoschool wisten in de buurt. Echter geen van hen wist een judoschool die enigszins in de buurt was. Gelukkig was er op 5minuten lopen een sportschool genaamd Technofit waar ze ook boksen, Muy Thai, MMA en Jiu Jitsu lessen gaven.

 

Hier heb ik vervolgens een  MMA training mee gedaan, dit beviel goed maar de zoektocht naar een judoschool was hiermee niet gestopt. Vervolgens heb ik ook een Jiu Jitsu les hier gedaan. Braziliaans Jiu Jitsu staat bekend om haar zeer goede newaza dus dit leek me handig om te doen om zodoende mijn judo te verbeteren. Ik kwam daar natuurlijk aan met een witte band om dus ze dachten dat ik er niks van kon. Apart van de groep werden mij een paar simpele technieken geleerd zoals udi garami. Wat opviel is dat ze bij jiu jitsu super goed op de details letten dus hier leerde ik wel het een en ander van. Al snel hadden ze door dat ik ook judode dus daarna gingen we randori newaza doen! Heerlijk om weer randoris gedaan te hebben.

De week hierna zag ik nog wel een aantal sportscholen maar vooral met Jiu Jitsu en Muy Thai, dat zijn de populaire sporten hier. Toen besloot ik om mijn goede vriend google erbij te pakken. Judo Sao Paulo werd ingetikt en vervolgens zag ik opeens een straat voorbij komen die ik kende!

Avenida Pompeia! Erg makkelijk te vinden vanaf mijn huis maar wel 40 minuten lopen. Dus ik ging daar vol goede moed heen  op de zaterdagmiddag. De sportschool bleek dicht maar toen ik aan de bel trok kwam er een lieftallig oud Japans vrouwtje naar buiten. In mijn beste Portugees heb ik met haar gesproken en verteld dat ik ook judode. Ik kreeg een foldertje met daarop de trainingstijden en maandag bleek er training te zijn. Maandag mijn judo pak weer uit de kast gehaald en richting de sportschool gegaan. Lekker getraind, allemaal heel aardige mensen maar het niveau was niet al te hoog. Nog onder het vrijdagavond niveau.

De oude man was een echte verzamelaar. Zijn hele dojo hing vol met posters en affiches van de Olympische Spelen en WK's van de afgelopen decennia. Deze schitterende poster van de JBN hing in zijn kleedkamer, het zal de JBN vast geen windeieren hebben gelegd!

 

 

De trainer was een oude Braziliaan (met Japanse ouders) die in 1972 in Munchen brons heeft gewonnen op de Olympische spelen! Zijn achternaam was Ishi, misschien zegt jullie dat iets.

Tijdens een newaza randori tijdens deze training vertelde een van de judoka's mij dat hij vroeger bij een club in de buurt van metro station Penha judode.

Thuis zocht ik op google en binnen no time had ik een professioneel ogende website van Judo Messias te Penha! Ik stuurde gelijk een mailtje in het Portugees en de volgende morgen had ik al antwoord. Ik mocht deze donderdag komen meetrainen.

Met de metro was het ongeveer 45 minuten naar Penha en deze buurt bleek wel aardig down Town te zijn, heel anders dan de wijk waar wij in wonen. De training was erg leuk! Een stuk of 5 randori's gedraaid en ik was het gelukkig niet verleerd. Er liepen een aantal sterke wat oudere mannen rond waar ik goed randori tegen kon doen. Volgens de trainer waren er normaal nog meer zwarte banders dus dat is helemaal mooi. Na de training gingen we nog een groepsfoto maken en werd er gezegd dat ik vaker mocht komen! Aanstaande maandag was er Jiu Jitsu training en ik kon meedoen. Zo gezegd zo gedaan! Maandag aardig wat puntjes op de grond tegen gekregen van deze slangen in het newaza. De kramp schoot zelfs even in mijn kuit, wat ik normaal nooit heb maar het zal wel aan het weinige trainen van de afgelopen weken liggen. Woensdag weer naar de Jiu Jitsu training geweest en weer een hoop nieuwe technieken geleerd die ik als ik terug ben in Nederland zeker ga gebruiken! Ook woensdag schoot de kramp er weer in tijdens een randori newaza. Met al die randori's op de grond gebruik je veel meer de kracht in je kuiten en romp heb ik het idee.

De judo trainingen zijn alleen op de dinsdag en donderdagavond maar dan heb ik Portugese les dus dit is wel balen. Maar af en toe word er uiteraard een les Portugees overgeslagen om weer op die heerlijke tatami te staan! Bij Judo Messias judood ook een student van de MacKenzie Universiteit in Sao Paulo. Hier schijnen ze ook een judo team te hebben die eens in de zoveel tijd trainen. Zaterdag 22 september ga ik met deze jongen mee en gaan we met dat team mee trainen.

 

 

 

 

< overzicht nieuwsberichten